ÜNİVERSİTELERİN BAŞARISI YALNIZCA YAYIN SAYISIYLA ÖLÇÜLEMEZ
GÜNDEM 9.03.2026 10:48:00 0

ÜNİVERSİTELERİN BAŞARISI YALNIZCA YAYIN SAYISIYLA ÖLÇÜLEMEZ

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın son dönemde yaptığı değerlendirmelere dikkat çeken Rektör Erenoğlu, yükseköğretim sisteminin artık daha bütüncül bir performans anlayışıyla değerlendirildiğini belirtti.

ÜNİVERSİTELERİN BAŞARISI YALNIZCA YAYIN SAYISIYLA ÖLÇÜLEMEZ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, yükseköğretim sisteminde akademik prestijin yalnızca bilimsel yayın performansıyla sınırlı olmadığını, mezunların istihdama katılımı, toplumsal katkı ve ekonomik gelişime sağlanan katkı gibi göstergelerin de üniversitelerin başarısını belirleyen önemli kriterler arasında yer aldığını söyledi. Rektör Erenoğlu, “Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın da ifade ettiği gibi üniversitelerin başarısı artık yalnızca akademik yayın sayılarıyla ölçülmemektedir. Mezunların istihdama katılımı, ekonomiye sağlanan katkı ve toplumsal fayda gibi göstergeler de üniversitelerin performansının önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu yaklaşım, yükseköğretim sistemimizin toplumla kurduğu ilişkiyi güçlendirmesi açısından son derece kıymetlidir” dedi. Üniversitelerin temel misyonunun bilgi üretmek kadar bu bilginin topluma ve ekonomiye katkı sağlamasını mümkün kılmak olduğunu ifade eden Erenoğlu, akademik prestijin çok boyutlu bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. “Üniversitelerin akademik itibarı yalnızca yayın performansıyla değil, yetiştirdiği insan kaynağının niteliği, mezunlarının iş gücü piyasasında karşılık bulabilmesi ve toplumun ihtiyaçlarına çözüm üretebilme kapasitesiyle birlikte değerlendirilmelidir. Günümüz üniversite anlayışı araştırma, eğitim ve toplumsal katkıyı birlikte ele alan bir yaklaşımı zorunlu kılmaktadır” diye konuştu.

Kontenjan planlamasının yükseköğretim sisteminin en stratejik unsurlarından biri olduğunu belirten Rektör Erenoğlu, programlara alınacak öğrenci sayısının yalnızca sayısal bir düzenleme olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti. Erenoğlu, “Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’ın da dile getirdiği üzere bir programın kontenjanı sadece kaç öğrencinin kabul edileceğini belirleyen teknik bir konu değildir. Kontenjan politikaları; iş gücü piyasasıyla kurulacak ilişkiyi, eğitim kalitesinin sürdürülebilirliğini, akademik insan kaynağı planlamasını ve öğrencilerin eğitim süreçlerinde erişeceği uygulama ve araştırma imkanlarını doğrudan etkileyen stratejik bir konudur. Bu nedenle kontenjan planlaması çok boyutlu veriler ışığında ve uzun vadeli bir perspektifle ele alınmalıdır” ifadelerini kullandı. Bilim ve teknolojide yaşanan hızlı dönüşümün üniversiteleri yeni alanlarda daha güçlü akademik yapılanmalara yönelttiğini belirten Erenoğlu, özellikle dijital dönüşümün şekillendirdiği alanlarda disiplinlerarası araştırma kültürünün önemine dikkat çekti.

“Bugün yapay zekâ, veri bilimi, yazılım teknolojileri ve siber güvenlik gibi alanlar yalnızca belirli disiplinlerin konusu olmaktan çıkmıştır. Farklı alanlardan gelen araştırmacıların birlikte çalıştığı disiplinlerarası araştırma ekosistemleri bilimsel yeniliklerin önünü açmaktadır. Üniversitelerimizin bu dönüşüme uyum sağlayacak güçlü akademik altyapıları geliştirmesi ülkemizin bilimsel ve teknolojik rekabet gücü açısından büyük önem taşımaktadır” dedi. Akademisyen yetiştirmenin uzun soluklu bir süreç olduğunu vurgulayan Rektör Erenoğlu, güçlü lisansüstü eğitim programlarının bu sürecin temel unsurlarından biri olduğunu ifade etti. “Akademik insan kaynağı yetiştirmek sabır, güçlü araştırma kültürü ve sağlam lisansüstü eğitim programları gerektirir. Üniversiteler olarak bilimsel kaliteyi önceleyen, aynı zamanda toplumsal katkıyı merkeze alan bir anlayışla hareket etmeye devam edeceğiz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak hedefimiz; bilgi üreten, yenilik geliştiren ve yetiştirdiği insan kaynağıyla ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan güçlü bir üniversite modelini daha ileri taşımaktır.” Prof. Dr. Erenoğlu, yükseköğretimde yürütülen yeni politikaların üniversitelerin eğitim, araştırma ve toplumsal katkı alanlarındaki rolünü daha da güçlendireceğini belirterek, üniversitelerin bölgesel kalkınma ve sektörle iş birliği açısından üstleneceği rolün giderek daha da önem kazandığını sözlerine ekledi.

BU BAKIMSIZLIK ÇANAKKALE'YE YAKIŞMIYOR

USLU ZAFER PARTİSİ SAFLARINA KATILDI

AK PARTİ TEŞKİLATI AİLELERİYLE BULUŞTU

TRUVA BAKIR'DAN SAĞLIK ALTYAPISINA DESTEK

GÖKÇEADA’DA ÇOCUKLARIN YÜZÜ GÜLÜYOR

BAŞKAN RESUL CAN’DAN BİRLİK MESAJI

LAPSEKİ’DE DEV İFTAR SOFRASI

2034 YILINDA DEVLETE GEÇİYOR

VALİ TORAMAN’DAN ÖĞRENCİLERE İFTAR ZİYARETİ

BÜLENT TURAN’DAN ANLAMLI 12 MART MESAJI

"İSTİKLAL MARŞI, MİLLETİMİZİN SÖNMEYECEK MEŞALESİD...

15 OPERASYON 2 TUTUKLAMA

ÇANAKKALE TEMSİLCİSİNDEN BÜYÜK BAŞARI

BEREKETİN SİMGESİ BAHÇEDEKİ YERİNİ ALDI

TÜRKİYE AYAĞA KALKTIĞINDA TÜM BÖLGE AYAĞA KALKAR

GÖNÜL SOFRASINDA ÇOCUKLARLA BULUŞTULAR

UBK TEMSİLCİLERİYLE SAHADA

VALİ TORAMAN, EMNİYET TEŞKİLATI İLE İFTAR SOFRASIN...

ÇANAKKALE'DE DUYGULANDIRAN KARAR

İMAMOĞLU’NUN YANINDAYIZ, ADALETİN BEKÇİSİYİZ

GÖKÇEADA’DA KİTAP SEFERBERLİĞİ BÜYÜYOR

ÇANAKKALE’DE DEV HUZUR OPERASYONU

GELİBOLU’DA BİNLERCE KİŞİ AYNI SOFRADA

KAYMAKAM VE JANDARMA BİR ARADA

AK PARTİ’DEN "GENÇ İZ" ÇIKARTMASI

LAPSEKİ’DE SAĞLIK HİZMETLERİNE YAKIN MARKAJ

MECLİS ÜYESİ KEREM ÖZER ARTIK CHP’Lİ

ÇOMÜ’DEN TARİHE SAYGI DURUŞU

GÖKÇEADA’DA EĞİTİMCİLER BİRLİK SOFRASINDA BULUŞTU

ÇANAKKALE’DE KAÇAK YAPILAŞMAYA GEÇİT YOK

ÇANAKKALE’DEN MEHMETÇİĞE GÖNÜL KÖPRÜSÜ

BAŞKAN ATİLLA ÖZTÜRK’TEN İFTAR MESAİSİ

KAMPÜS İFTARLARI GENÇLERİ BULUŞTURUYOR

ÇANAKKALE’NİN TOPRAKLARI MASAYA YATIRILDI

KÜÇÜK BAŞKANLAR GÖREV BAŞINDA

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA HUKUK ZİRVESİ

ÇANAKKALE’DE 14 MART HEYECANI

GÖKÇEADA KAYMAKAMI OSMAN ACAR’DAN KURUM AMİRLERİNE...

AK PARTİ’DE GELENEKSEL “VEFA İFTARI” HEYECANI

ÇANAKKALE’DE ANLAMLI BULUŞMA

DEV DESTAN AYNI RUHLA ANILIYOR

SULTANLAR EVİNDE GEÇİT VERMEDİ

3 PUANA 3 GOL

AYVACIK'DA VEFA RÜZGARI

ÜNİVERSİTELERİN BAŞARISI YALNIZCA YAYIN SAYISIYLA ...

BEYÇAYIRLILAR SOFRASINDA SAMİMİ BULUŞMA

"GENÇLERİMİZİ EV-LENDİRİYORUZ" PROJESİ HIZLA İLERL...

GÖNÜL SOFRASINDA ŞEFKAT BULUŞMASI

Orta kuvvetli yağmurlu
10.8° / 6.2°

ÇANAKKALE’DE 111. YIL SEFERBERLİĞİ

111. YIL GURURU GÖKLERE TAŞINIYOR

ŞAHİN'DEN KADİR GECESİ MESAJI

MANEVİ İKLİMİN BEREKETİNİ YAŞIYORUZ

BU GECE DUA VE MAĞFİRET GECESİDİR

TURAN'DAN KADİR GECESİ MESAJI

BAYRAM TEDBİRLERİNDE HEDEF SIFIR HATA

DARBE SONRASI İLK BAŞKAN YURDATAP

TURAN ORTADOĞUYU DEĞERLENDİRDİ

SEDDÜLBAHİR'DEN TIBBİYE'YE AYNI RUHLA

ÇANAKKALE KAHRAMANLARI DUALARLA ANILDI

KAŞDEMİR'DEN ORTAYLI'YA DUYGUSAL VEDA

2034 YILINDA DEVLETE GEÇİYOR

ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ’NİN 111. YILINDA GURUR TABLOSU

DEMİR’DEN SÜRÜCÜLERE APP PLAKA ÇAĞRISI

ÇANAKKALE’DE 111 YILLIK GURUR

İSTİKLAL MARŞI, ASIM’IN NESLİ İÇİN BİR PUSULADIR

VALİ TORAMAN’DAN ÖĞRENCİLERE İFTAR ZİYARETİ

BÜLENT TURAN’DAN ANLAMLI 12 MART MESAJI

15 OPERASYON 2 TUTUKLAMA