ÖZCAN’DAN
EKONOMİ 5.02.2026 12:15:00 0

ÖZCAN’DAN "YAPILANDIRMA" ÇIKIŞI!

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, esnafın ekonomik darboğazda olduğunu belirterek acil bir yapılandırma paketi çağrısında bulundu. Özcan, "Esnafımız önünü göremiyor, biriken borçlar için nefes alac

Artan maliyetler, düşen alım gücü ve biriken vergi-SGK borçları Çanakkale esnafını zorlamaya devam ediyor. ÇESOB Başkanı Ünal Özcan, yerel esnafın içinde bulunduğu durumu özetleyerek Ankara’ya seslendi. Mevcut borçların ödenebilir seviyeden çıktığını vurgulayan Özcan, yeni bir "Mali Milat" ve kapsamlı bir yapılandırma ihtiyacını dile getirdi.

"Borç Sarmalı Esnafın Belini Büküyor"

Başkan Ünal Özcan, saha ziyaretleri ve oda üyelerinden gelen veriler doğrultusunda yaptığı açıklamada, esnafın en büyük gider kalemlerinin başında enerji maliyetleri, kira artışları ve kamusal yükümlülüklerin geldiğini belirtti. Özcan, şunları söyledi “  Esnafın çalışma hayatının idamesi için mutlaka bir yapılandırma yapılması gerekiyor. Bilindiği üzere e-hacizler, esnafın gayrimenkulü dâhil bankadaki parasına kadar uzanıyor. Bu nedenle insanlar borcunu ödemek istese bile evinin üzerinde haciz olduğu için satamıyor, bankadaki parasına haciz konulduğu için kullanamıyor. Ertesi gün borcunu ödemek üzere parasını bankaya yatıran esnaf, e-haciz nedeniyle bu parayı kullanamıyor. Dolayısıyla kredi almak için Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine gittiğinde, SSK borcu, vergi borcu gibi yükümlülükler karşısına çıkıyor. Bu borçlar için bir yapılandırma yapılıp en azından taksitlendirilerek uzun vadeye yayılması gerekiyor. İnsanlar borçtan kurtulmak istiyor. Ancak her tarafta bir tıkanıklık olduğu için hem krediye ulaşamıyor hem de mevcut parasını alıp borcuna yatırma imkânı bulamıyor” dedi. 

"Esnaf Yok Olursa Mahalle Yok Olur"

Esnafın mahalle kültürünün ve yerel ekonominin omurgası olduğunu hatırlatan Özcan, "Esnafı yaşatmak, devleti yaşatmaktır. Eğer bu sıkışmışlığa bir çözüm bulunmazsa, birçok işletmemiz kapısına kilit vurmak zorunda kalacak. Yetkililerden esnafın sesini duymasını bekliyoruz" diyerek; “ Esnafın çalışma hayatının idamesi için mutlaka bir yapılandırma yapılması gerekiyor. Bilindiği üzere e-hacizler, esnafın gayrimenkulü dâhil bankadaki parasına kadar uzanıyor. Bu nedenle insanlar borcunu ödemek istese bile evinin üzerinde haciz olduğu için satamıyor, bankadaki parasına haciz konulduğu için kullanamıyor. Ertesi gün borcunu ödemek üzere parasını bankaya yatıran esnaf, e-haciz nedeniyle bu parayı kullanamıyor. Dolayısıyla kredi almak için Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine gittiğinde, SSK borcu, vergi borcu gibi yükümlülükler karşısına çıkıyor. Bu borçlar için bir yapılandırma yapılıp en azından taksitlendirilerek uzun vadeye yayılması gerekiyor. İnsanlar borçtan kurtulmak istiyor. Ancak her tarafta bir tıkanıklık olduğu için hem krediye ulaşamıyor hem de mevcut parasını alıp borcuna yatırma imkânı bulamıyor. Aynı şekilde gayrimenkulünü satıp bu borcu kapatmak isteyen esnaf da bunu yapamıyor. Çünkü borcun miktarı ne olursa olsun, her şeyine birden haciz konulduğu için bu hareket alanı da tamamen ortadan kalkıyor. Sonuçta esnaf mağdur oluyor. Netice itibarıyla perakende sektörünün en önemli halkası esnaf ve sanatkârdır. Ancak her taraftaki bu sıkışıklık, esnafın önündeki en büyük engel hâline geliyor. Bu meselelerin çözümü için zaman geçirilmeden bir an evvel kapsamlı bir yapılandırma yapılması gerekiyor. Esnafın krediye ulaşabilmesi, borçlarının belirli bir bölümünün uzun vadeye yayılarak ödenebilmesi sağlanmalıdır. Aynı zamanda bu adım, esnafın borçtan kurtulmasını sağlayacağı gibi devletin gelirlerini artıracak en önemli uygulamalardan biri olacaktır” diye konuştu. 

“ E-HACİZ VE BORÇLAR ESNAFI DURMA NOKTASINA GETİRDİ”

Özcan e-haciz ve borçların esnafı durma noktasına getirdiğinin altını çizerek; “ Bugüne kadar yapılan yapılandırmaların hiçbirinde insanlar, imkânları dâhilinde borçlarını ödememezlik yapmadı. Ancak bugün her taraf tıkandığı için esnaf, hem aldığı ürünlerin parasını ödemekte zorlanıyor hem de imalat sektöründe üretim yapabilmek için gerekli ürünü alacak parayı bulamıyor. Bu nedenle tezgâhlar boş kalıyor, yerine yeni ürün koyulamıyor. Bu sürecin bir an evvel ele alınarak masaya yatırılmasının gerekli olduğuna inanıyoruz” dedi. 

Anahtar Kelimeler: ÖZCAN’ "YAPILANDIRMA" ÇIKIŞI!

GELECEĞİN KARTALLARI ECDADIN İZİNDE

LAPSEKİ’DE ULAŞIM STANDARTLARI MERCEK ALTINDA

TURİZMCİLER VE TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞI BİR ARADA

GEYİKLİ’NİN HER NOKTASINDA BELEDİYE İMZASI

GENÇLERDEN TARİHİ YÜRÜYÜŞ

ÇOMÜ’DEN DEV ULUSLARARASI ATILIM

ÇOMÜ'DE PROMOSYON KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

DAVASI REHBERİMİZDİR

GELECEĞİN ŞAMPİYONLARI BİLİMLE YETİŞİYOR

AFETLERE KARŞI ORTAK AKIL

DİYANET SEN'DE DURMAK YOK

BOB PİLATES KAPILARINI AÇTI

ÇANAKKALE'DE TORBACI OPERASYONU

EĞİTİM VE MANEVİYAT EL ELE

CHP PARTİ OKULU’NDAN ÇANAKKALE’DE STRATEJİK HAMLE

ÇANAKKALE’DE ERZURUM RÜZGARI ESECEK

KÖY ENSTİTÜLERİ RUHU ÇANAKKALE’DE YAŞIYOR

VALİ TORAMAN MESAİ ARKADAŞLARIYLA BULUŞTU

ÇAN’DA YENİ TAT DURAĞI

LAPSEKİ'DE BELEDİYE MESAİSİ HIZ KESMİYOR

HEM KURSİYERLERLE HEM ESNAFLA BULUŞTU

KÜÇÜKKUYU'DA GÖNÜL KÖPRÜSÜ

MİLLİ GÖRÜŞ ÇANAKKALE'DE BAYRAMLAŞTI

MİLLETVEKİLİ GÜNEŞHAN BAYRAM MESAİSİNDE

YENİDEN REFAHDAN AHDE VEFA

AK PARTİ HEYETİ HASTALARI UNUTMADI

CUMHUR İTTİFAKINDAN BİRLİK POZU

ÇANAKKALE'DE DADAŞLARIN BAYRAM COŞKUSU

BELEDİYEDEN T PLAKA İHALESİ

İYİ PARTİ HEYETİNDEN ÇAN'DA BAYRAM TURU

GÜZELYALIDA BİNLERCE FİDAN TOPRAKLA BULUŞUYOR

VALİLİKTEN SÜRÜCÜLERE SABIR VE DİKKAT ÇAĞRISI

BİGA AK PARTİDEN SERT TEPKİ

DAMAK ÇATLATAN BAKLAVA

AYM ÜYESİ İNCE YENİCE'DE

ETÜT MERKEZİ ÇEVRESİ YENİLENİYOR

AK PARTİDEN VEFA ZİYARETİ

İĞNE ATSAN YERE DÜŞMEDİ, OTOPARKLAR KİLİTLENDİ!

DENİZCİLİK CAMİASININ ACI KAYBI

MHP VE ÜLKÜ OCAKLARI ÇANAKKALE’DE TEK YÜREK

AK PARTİ’DE ÇAN ÇIKARTMASI

İYİ PARTİDE BAYRAM COŞKUSU

AŞAV'DAN İYİ PARTİ'YE ANLAMLI ZİYARET

CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARİHİ RANDEVU

GÖKÇEADA’DA BİRLİK TABLOSU

ÇANAKKALE’DE RESMİ BAYRAMLAŞMA

BAŞKAN ADAYI ASAN, ESNAF CAMİASININ BAYRAMINI KUTL...

AYVACIK’TA BAYRAM COŞKUSU

Güneşli
16.3° / 5.4°

İĞNE ATSAN YERE DÜŞMEDİ, OTOPARKLAR KİLİTLENDİ!

AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ NEFES ALACAK

ÖZCAN’DAN "YAPILANDIRMA" ÇIKIŞI!

KALKINMANIN KALBİ BİGA’DA ATTI